Een spannende strijd tijdens de DYR 2018

De DYR, is het grootste jeugd wedstrijd zeilevenement in Europa met een internationaal deelnemersveld. In het Friese Workum deden tijdens het vierdaagse zeilevenement, meer dan 750 boten uit 27 landen mee verspreid over 10 verschillende zeilklassen. Voor de RS Feva’s was het tevens een eurocup wedstrijd. In totaal verschenen er 18 boten bij de RS Feva klasse aan de startlijn met boten uit vijf verschillende landen, waaronder Litouwen en Zwitserland.

 

Eerste racedag met Nederlanders op kop

Op Hemelvaartsdag stond er redelijk wat wind en hoge golven. De meeste Nederlanders zeilers zijn gewend aan deze weersomstandigheden en daardoor was er vooral een onderlinge competitie onder de Nederlandse boten. Een aantal boten hadden grote moeite met de golven en de rescue had deze dag z’n handen vol. Uiteindelijk hebben bijna alle boten de wedstrijd uit kunnen varen. Na drie gevaren races kwamen Luuk en Sjoerd als overwinnaars uit de strijd, tweede waren Jorn & Mees en derde Abel & Emma. Bij het terugkeren naar de haven hadden de Duitsers pech en braken hun mast. Gelukkig was er snel een oplossing gevonden en konden ze de tweede dag weer gewoon meedoen.

Windstille tweede dag

De volgende dag waren het totaal andere weersomstandigheden, een heerlijk zonnetje, spiegelgladde IJsselmeer en nauwelijks wind. Gelukkig was er genoeg wind om een eerste race te houden. Het goed kunnen lezen van de wind was van levensbelang en Laura en Femke deden het enorm goed. Ook de Zwitsers bleken goed om te kunnen gaan met het lichte weer. Na de eerste race was de wind helemaal weg en lagen alle boten heerlijk te dobberen. Uiteindelijk werd het wedstrijdveld verplaatst. Zou daar wat meer wind zijn? Een tweede race werd gestart maar moest helaas worden afgebroken. Laura en Femke waren de winnaars van de enige race van vandaag. In het klassement leverde dat geen grote veranderingen op.

Koppositie overgenomen door Laura en Femke

Zaterdag was er gelukkig meer wind, maar daar was ook alles mee gezegd. Luuk en Sjoerd hadden heel veel moeite om hun eerste positie te behouden. Laura en Femke deden het wederom heel goed en zaten goed in de flow. Ze wonnen alle races met een grote voorsprong op de boten daarachter, super knap. Ze namen terecht de gele hesjes van Luuk en Sjoerd over. Achter de koplopers werd er gestreden om de andere plekken door de Zwitsers, Abel en Emma, Jorn en Mees, de Litouwers Taurus en Arijus waren er steeds goed bij. Uiteindelijk namen de Litouwers de derde positie in het klassement over.

Strijd voor podiumplek, met winnaars Luuk en Sjoerd

De laatste dag was  het super spannend want konden Laura en Femke de eerste plaats vasthouden. Na twee windstille dagen was er eindelijk weer wind, maar de wind draaide steeds van richting. Luuk en Sjoerd konden duidelijk beter omgaan met deze omstandigheden en voeren steeds overheersend aan kop. Arthur en Feline maakten ook enorme progressie, zij haalden tot twee keer toe als eerste de bovenboei en behaalden uiteindelijk één keer een vierde plaats. De Litouwers Taurus en Arijus waren gevaarlijk en zaten elke keer goed vooraan. Abel en Emma hadden pech, want ze werden achterop gevaren en sloegen in de gijp om, toch hebben ze zich goed herpakt en behaalden een vierde plaats. Uiteindelijk wonnen Luuk en Sjoerd nipt het evenement met één punt verschil, met op een goede tweede plaats Laura en Femke en op de derde plaats Taurus en Arijus. Tijdens de prijsuitreiking kregen Luuk en Sjoerd ook de prijs voor het beste Nederlandse team en Laura en Femke voor het beste meisjesteam.

Afsluiting DYR

Door het veranderende weer was het soms een wat rommelige DYR, maar uiteindelijk bood het ook kansen voor alle zeilers want van zwaar tot licht weer, alles is voorbij gekomen. Met alle RS Feva zeilers  hebben we er hoe dan ook een fantastisch evenement van gemaakt. Volgend jaar doen we zeker weer mee met de RS Feva klasse!

Bekijk voor de uitslagen de website van de Dutch Youth Regatta