RS Worlds 2018 Clearwater Florida succesvol voor Nederlandse zeilers!

Op 30 maart arriveerden de 12 Nederlandse zeilers die meedoen aan het WK RS Feva 2018 in Clearwater Florida.

Aldaar konden ze de 6 gloednieuwe witte Feva’s die klaarstonden uit het plastic halen, in elkaar zetten, eigen lijnen erop monteren, zeilen met Nederlandse vlag beplakken en testvaren. Het hele team met coach Menno Huisman is op 1 april gaan testvaren. De boten zijn prima, de omstandigheden kunnen niet beter: vanaf een wit strand het groen/blauwe water in, 27 graden C en 12 knopen wind. 2 Uurtjes kunnen ze trainen met Menno in een Boston Wayler omdat de Rib er nog niet is. Daarna nabespreken, de trim weer veranderen, eten en naar de baseball wedstrijd van de Tampa Rays tegen de Boston Red Socks ( want nu we hier zijn moeten we er ook wat van zien).

Nog 2 dagen trainen met de practice race die goed verliep en vanmorgen de eerste wedstrijden. De Nederlandse teams doen meteen goed mee.

Op 6 april gestart met de 15e verjaardag van Abel Jansen: zingen en donuts bij de boten. Na 2 dagen en 7 races zijn de resultaten van de 6 boten niet teleurstellend: je kunt ze bekijken op www.RSFeva.org -> results. Vanavond gezwommen in het naastgelegen Marriott hotel en daarna seafood bij Crabby Bill’s! Morgen kan er weer van alles gebeuren: het gaat 4-6Bft waaien!

Op zaterdag inderdaad 5-6 Bft! voor de ervaren teams een mooie klus. Er wordt door het wedstrijdcomitee besloten niet de golf van Mexico op te gaan maar op de binnenbaan te gaan zeilen. Achteraf gezien een prima beslissing. De Feva’s stuiteren over het water. Mooi en spannend om naar te kijken. Gijs en Robbert finishen 3 x bij de eerste 4 boten, Hanna en Bente klimmen naar de 3e plaats in het girls-klassement, Abel en Emma klimmen gestaag naar boven door 3 wedstrijden net voor het midden te finishen. Imme en Itte hebben wederom pech: De borg van het roerblad schiet los en ze zijn onbestuurbaar. Voor het juniorenteam is het een zware dag, ze zwemmen veel, finishen 2 van de 3 wedstrijden, maar 1 ervan blijkt OCS. Gelukkig blijkt de winst van de dagen ervoor voldoende om hun koppositie te houden. Dus de laatste dag wordt spannend… maar heel weinig wind voorspelt!

Na allemaal wat stilletjes de golf van Mexico opgesleept te zijn wordt het wachten op wind. Ouders lopen wat onrustig rond tussen Starbucks en strand. 3 uur later is de stand van gisteren een feit: de britten halen de trofee terug naar Engeland: Ben Hutton en Abi Jayasekara zijn wereldkampioen overall; Annie Hammett en Emma Wells wereldkampioen Girls; Femme Rijk en Silke Zuidema wereldkampioen Junioren

Gijs en Robbert 6e; Hanna en Bente 16e en daarmee 3e in girlsklassement; Femme en Silke 17e en daarmee wereldkampioen junioren; 27e Abel en Emma; 33e Imme en Itte; 40e Jella-Rike en Elze-Mieke. Het was een fantastisch wereldkampioenschap op een droomlocatie. De RSFeva worlds 2019 gaat plaatsvinden in Toscane Italie.