Wedstrijdzeilen in een Feva

Wedstrijdzeilers in de Feva-klasse varen een nationale competitie. De Klasseorganisatie merkt jaarlijks zeven tot acht wedstrijden aan waarin zeilers punten kunnen scoren voor de competitie. Dit zijn in ieder geval vier U4-wedstrijden en de Dutch Youth Regatta (DYR).

Varen in teams

De Feva is een tweepersoonsboot en dus varen Feva-zeilers in teams van twee personen. Aan het begin van het jaar worden de teams samengesteld en dan trainen en racen ze in beginsel het hele jaar samen. De teamsamenstelling gebeurt soms zelf door de zeilers en hun ouders en vaak krijgen ze daarbij hulp van de trainers en coördinators. Ook de Klasseorganisatie kan daarbij ondersteunen.

Jaarprogramma

Feva-teams varen wedstrijden in een jaarprogramma dat wordt gecommuniceerd tijdens de ALV. Alle trainingen en wedstrijden worden gepubliceerd in de zeilagenda op deze site.

Voor wedstrijdzeilers zijn er verschillende soorten wedstrijden en die vind je hieronder.

 

Regionaal: Combi’s

Combi’s zijn regionale eendaagse evenementen, georganiseerd door lokale zeilverenigingen. Het zijn laagdrempelige wedstrijden waar je goed kunt leren hoe je moet wedstrijdzeilen. De Combi’s zijn enerzijds bedoeld om jeugdzeilers enthousiast te maken voor onze mooie sport en anderzijds zijn ze voor meer ervaren wedstrijdzeilers een mooie kans om zich te meten met alle jeugdzeilers in de regio. Op de meeste Combi’s wordt er ook met RS Feva’s gevaren. Voor iedereen is het volop zeilplezier.

Meer informatie: Beginnen met wedstrijdzeilen – Watersportverbond

Nationale wedstrijden

United4 (U4)

Voor Feva’s zijn er ook nationale wedstrijden onder de noemer United4 of U4. Dit is een serie van vier weekenden (twee in het voorjaar en twee in het najaar) waarin er op zaterdag en zondag wordt gevaren. Veel zeilers overnachten daarom in de haven, op een camping of in de omgeving, maar dat hoeft niet. Je vaart tijdens de U4-wedstrijden vrij intensief en op groter water. Een goede voorbereiding is dus wel noodzakelijk. Daarnaast moet je een coach hebben die je op het water begeleidt. Voor de veiligheid is er ook rescue op het water. Dit zijn ribs bemand door ouders en andere vrijwilligers die zeilers bijstaan als dat nodig is.

Meer informatie: United4Sailing

Dutch Youth Regatta (DYR)

In het Hemelvaartweekend wordt jaarlijks het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) georganiseerd tijdens de Dutch Youth Regatta (DYR). Het is een 4-daags evenement dat je kunt vergelijken met de U4’s, maar dan zeil je vier dagen. De DYR wordt jaarlijks in Workum, Friesland georganiseerd,

Meer informatie: Dutch Youth Regatta

Internationale wedstijden

Eén keer per jaar vindt de RS Feva Worlds plaats en die wordt georganiseerd door RS, de leverancier van de Feva-zeilboot. Dit is het open WK voor RS Feva en kwalificatie is niet nodig. Dit 5-daagse evenement vindt elk jaar plaats op een andere locatie. In 2021 was de Feva Worlds in Travemünde, Duitsland, in 2022 in Weymouth, Groot-Brittannië en in 2023 gaan we naar Follonica, Italië. Iedere Feva-wedstrijdzeiler mag meedoen en dus komen er honderden Feva’s uit heel veel landen op af. Het is elk jaar onze ambitie dat alle Nederlandse Feva-zeilers gezamenlijk in een groot Nederlands teams deelnemen. In de dagen voorafgaand aan het WK, trainen we als een groot team op deze locatie van het WK. Het is voor de zeilers een super goede en leuke ervaring om mee te maken.

Meer informatie: RS FEVA – International RS Feva Class Association

Funwedstrijden

Boterletter

De Boterletter is een informele 2-daagse funwedstrijd die in jaarlijks in het eerste weekend van december wordt gevaren op de Kralingse Plassen bij zeilvereniging RZV in Rotterdam. Diverse zeilklassen doen mee waaronder ook Feva’s. Aan het einde van de tweede dag is er voor alle zeilers uiteraard een … boterletter.

Meer informatie:

Kijk voor alle zeilwedstrijden in de Agenda